HTML

sikeres üzlet

Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy segítséget nyújtsunk a jelenlegi nehéz időkben is olyan embereknek, akik szeretnék a saját vállalkozásukat sikeresebbé tenni. Nincs recept, de vannak hozzávalók: lelkesedés, elkötelezettség, tudatosság és fegyelem. Isten hozott!

Friss topikok

Linkblog

2009.02.27. 10:21 Jóbarát

Önfegyelem a siker alapja

Címkék: üzlet siker vállalkozás cégvezetés

Jók-e az újévi fogadalmak?

 

A siker alapja a fegyelmezett és következetes cselekvés. Mindegy milyen nehéz, milyen unalmas, milyen kelletlen, milyen bosszantó fegyelmezetten végig kell menni az úton, amit kitűzünk magunknak.

Akik folyamatosan gyakorolják az önfegyelmet, lehetőséget teremtenek maguknak a tartós sikerre, különösen igaz ez az üzleti életben. Az önfegyelem segít, hogy elérhessük céljainkat, és ne csak az élet játékszerének tekintsük magunkat. Vegyük például az újévi fogadalmak megtartását.

A legtöbb ember újévkor nagy dolgokra fogadkozik. Január 1-jére az emberek úgy tekintenek, mint egy fordulópontra. Lehetőségre, hogy változtassanak.

Te szoktál az új esztendőt köszöntve fogadalmat tenni? Igen. Jó esetben nem többet mint 3-at! Ha 10-nél is több fogadalmat teszel újévkor, szerintem érdemes elolvasnod a 20/10-es teszt-ről szóló bejegyzésünket, mielőtt tovább olvasnál.

Mielőtt várnánk még 10 hónapot a következő fogadkozásig, feltennék 3 kérdést:

  1. 2008 végén vagy bármikor 2008-ban ellenőrizted, hogy hogy állsz a fogadalmaiddal?
  2. Hány újévi fogadalmad valósult meg tavaly?
  3. Hány újévi fogadalmad megvalósításába kezdtél bele idén?

Az első két kérdést most tegyük félre, és koncentráljunk a 3. kérdésre! A válaszok megoszlása megérzésem szerint így nézhet ki:

  • Egybe sem - 90%
  • Egybe - 6%
  • Kettőbe - 3%
  • Háromba - 1%

Pedig az újévi fogadalmak nagyon hasznosak! Egyrészt felismerjük, hogy szeretnénk változtatni valamin az életünkben, üzletünkben, másrészt meg is határozzuk a változás irányát vagy mikéntjét.

Azért teljesítjük csak nagyon ritkán a fogadalmainkat, mert nagyon sok önfegyelemre van szükség hozzá. Nézzünk néhány példát:

  1. Leszokom a dohányzásról! (a kedvencem) - Ez kőkemény. Itt nincs mese, csak akkor megy, ha nem veszek a kezembe több cigit. Nem, még bulin sem. Akkor sem, ha ideges, mérges, fáradt vagyok. Ha mindenki más cigizik, akkor sem. Kőkemény önfegyelem.
  2. Lefogyok tartósan 5 kilót. Ez kicsit könnyebb, de nem lehet kísértés, hogy még egy kis csokikát, vagy sütit. Este hazaérve, kifáradva nincs habzsi-dőzsi. Nincs éjszakai tiltott csemege. Köszönöm nem: nyáron a fagyira. Önfegyelem.
  3. Minden héten kétszer körbefutom a Margitszigetet. Az első két héten lelkesen. A harmadik héten: végül is megfogadtam. Az ötödik héten: nem, most sem maradhat ki! A hetedik héten három nap halálosan kemény meló után: nem gondolkozom kifogásokon, megyek! Az áthabzsolt húsvéti ünnepek után még mindig tele hassal: most is megyek. Csak önfegyelemmel lehet.

Valódi példaként pedig nézzük milyen önfegyelem kellett André Agassinak a csúcsra jutáshoz.

André Agassi

Agassi a tenisz egyik legígéretesebb tehetségeként kezdte profi pályafutását: két éven belül, 1988-ra elérte Wilander és Lendl mögött a világranglista 3. helyét. Az ifjú Agassi hihetetlen fegyelemmel edzett. Édesapja már születésétől fogva készítette a profi tenisz pályafutásra. André bölcsője fölé teniszlabdákat lógatott, hogy a lehető legjobban beidegezze a fiú szem-kéz koordinációját. Később napi 3-5000 labdát ütött (ez folyamatosan 8 órán keresztül percenként 10 labdát jelent). A lázadó ifjú (Paradicsommadárnak becézték akkoriban) 1992-ben megnyerte a Wimbledoni nyílt teniszbajnokságot, majd '94-ben az amerikai és a rákövetkező ausztrál nyílt teniszbajnokságot. Itt következett életében az az időszak, amelyet Brook Shields neve fémjelez. 1997-ben házasodtak össze. 1997 volt André karrierjének a mélypontja, a világranglistán a 141. helyre esett vissza.

1998. január 1-én Agassi fogadalmat tett. Egy különösen szigorú erőnléti tréningprogramot csinált végig, és még ugyanabban az évben a mezőny legjobb állóképességével rendelkező versenyzőjeként, több, mint 100 helyet előrelépve egy éven belül feltört a világranglista 6. helyére. 1999-ben a Roland Garroson 0-2-es állásról nyerte meg az orosz Medvegyevvel szemben a döntőt, és ezzel a tenisztörténelem egyik legsikeresebb alakja lett. Ő az egyetlen férfi játékos, aki 3 különböző borításon megnyerte mind a négy Grand Slam tornát, és az egyetlen férfi játékos, aki mindemellett olimpiai bajnoki címet is szerzett (Career Golden Slam).

Agassi 1997 után eltűnhetett volna a nagy tehetségek süllyesztőjében. Tehetséges emberrel tele van a bolygó. De ahelyett, hogy "élte volna az életét", fegyelmezetten visszatornászta magát a tenisz halhatatanjai közé. A siker vagy a kiválóság nem tehetség kérdése, hanem az önfegyelemé.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeresuzlet.blog.hu/api/trackback/id/tr97969218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása